Dec. 3. A fogyatékos emberek világnapja

Írta vlorant

Dátum: 2019-12-06
"

TovábB Olvasok!

Jó. Tehát, akkor most a jégfal. Erős lépés ballal. Kicsit vár, ügyesen, vegyél levegőt, jó, most jobbal, erős lépés, egész jó, kicsit vár, vegyél levegőt! Öt lépés. Most pihenni! Ez az. Ez gyönyörű! A világ… igen a világ a lábam előtt hever. Hülye, aki nem néz vissza. Látni kell, hogy honnan jöttél, hogy tudd, merre mész. Na, akkor gyerünk! Hágóvas tart, erős lépés. Bal. Pihen. Vegyél levegőt, vegyél levegőt! Ne görnyedj, csak támaszkodj!
Figyelj! Most jön a meredek.
Karabiner kiold, mászókötél bekapcs, mászókötél bekapcs, mászókötél bekapcs… Figyelnél? Erős bevágás. Itt kell a csákány. Bevágom, ellenőrzöm, nem jó… Bevágom ellenőrzöm, tart, testsúly 20%, testsúly 50%, testsúly 70%, a jobb láb kihúz, erős rúgás a jégbe. Tart. Ne félj! Tart! Hányszor rúgtam már meg a jeget eddig? Több százezerszer az biztos. Lehet, hogy millió is volt. Jobb kéz csákány, bevág, ellenőriz, tart. Ne félj! Tart! Bal láb kihúz, erős rúgás a jégbe. Tart. Ha a jég sértődős volna, már ezer éve lerúgott volna magáról, vagy lekapart volna, mint kutya a bolhát. Jobb kéz bevág. Tart, ne félj!
Karabiner kiold, mászókötél bekapcs, mászókötél bekapcs, mászókötél bekapcs, figyeljél már, vegyél levegőt, ellenőrizd a kötelet! Bal láb, jobb kéz. Bevág. Ne félj!
És pihi!
Döbbenet. A világ a lábad előtt, a hegy a fejed fölött, körülötted pedig a levegő, és te mászol felfelé, mert ezt akarja a hegy, ezt akarja a világ ott lent és ezt akarom én is. Mi ez, ha nem összhang? Az akaratok összhangja, a lendület összhangja, az erő összhangja… figyelnél? Karabiner kiold, mászókötél bekapcs, mászókötél, mászókötél…
Hol a francban van a mászókötél?
Ne nézz le! Egy ideig most ne nézz le! Nagy levegő! Ha nincs levegő, nincs mászás. Ájultan nem lehet mászni csak zuhanni. Ugye? Nagy levegő! Még egy! Jó. Szóval, hol a mászókötél? Az előbb itt volt. Beakasztottam. Fogod a karabinert, beakasztod, biztonságban vagy. Fogod a karabinert… de nincs.
De nincs! A francba már! Jó. Nagy levegő! Nézz körül!
Szép a táj, de azért most jobb, ha figyelsz. Na, szedd össze magad! Nincs kötél. Jó. Nem halsz bele. A feladat nem lett más, csak kicsit veszélyesebb. De te itt vagy, a hegy fölötted, a világ a lábaid előtt. Mi ez, ha nem összhang? Na, akkor. Jobb kéz csákány kihúz. Bevág. Tart. Ne félj, tart! Bal láb kihúz. Hágóvas a hegybe rúg. Hágóvas. Hágóvas.
Hol a francban van a hágóvas? Leoldott? Hogyan? Az, kérem, úgy oda van rögzítve, mintha odanőtt volna a bakancsra. Hol van a hágóvas? Nagy levegő! Ne remegj! Mondom, nagy levegő! Keress egy kiszögelést! Keress egy rohad kiszögellést és támaszd meg rajta valahogy a lábad. Óvatosan. Óvatosan te hülye, mert ha megcsúszol, akkor nincs több „de szép ez a táj”. Ne pánikolj! Másztál már így, nem? De! Vegyél levegőt! Ez az! Bal láb keres. Bal láb keres, bal láb keres. De nem talál…, de… Ez az! Erős? Tart? Tart? Testsúly 20%, testsúly 50%, és ennyi, nem nehezkedünk rá jobban, mert ha kicsúszik, akkor annyi. Bal kéz csákány, bevág. Tart. Tart. Ne félj! Ne félj! Ne félj! Ne félj már, te hülye! Ez az. Jobb láb hágóvas. Istenem, hol van? Hol van?
Hol van? Ne pánikolj! Maradj nyugton! Nyugi! Sssst! Nyugi! Hogy? Csak a két csákány tart. Csak a két rohadt csákány tart. És ha az is eltűnik? Egyáltalán hogy tűnhet el az ember lábáról egy hágóvas? Hiszen oda van nőve. Szinte. Nem baj! Keress rést! Kiszögellést! Keresd már! Okosan. Okosan. Ez az! Megvan. Testsúly 20%. Ennyi elég is. Ha a jobb kicsúszik, a bal is kicsúszik. Szóval csak okosan. Ez az. Jobb kéz csákány. Ne aggódj! Tart? Tart? Tart? Ne aggódj! Húzd fel magad! Ez az. Megy ez. Kicsit lassan, de megy. Nagyon lassan, de megy.
Pihenj! Vegyél levegőt! Ez az! Hát igen. Ott is másznak. Gyorsak. Hű, de gyorsak. Hja, hágóvassal nem nehéz. Mászókötéllel nem nehéz. Úgy egészen könnyű. Jobb kéz, bal láb, bal kéz, jobb láb, mi itt a gond? A hülyének is menne így. Ezt próbálják ki! Ezt a csúszás-mászást. Ezt a nyomorult lassúságot, ahogy pofával a jégre tapadsz és abban reménykedsz, hogy kitart. Ne aggódj! Kitart. Ki a fenét érdekelne úgy, hogy van kötél! Kit? He? Engem biztos nem. Hé, haverok, kitart, mi? Nincs két hágóvasad tartalékba a zsákod mélyén? Merő véletlenségből nem másznál alám és szerelnéd fel nekem?
Bal láb. Keresd azt a rohad repedést, mert itt döglesz meg! És azt ugye senki sem szeretné. Ez az. Testsúly 20%. Szépen elégedj meg ennyivel! Jobb kéz, csákány. Ez legalább megy. Bever, tart. Ez tényleg tart. Ne félj! Jobb láb. Keresd az a nyomorult repedést. Ne félj! Keresd, mert helyetted nem keresi más. A te lábad tapogat, nem? Ne félj! Na, ez az. Van itt valami. 20%. Ennyi elég. Nem akarsz lezuhanni, ugye? Bal kéz. Ez az! Megy ez. Lassan, de megy ez. Ne félj! Ne félj! Mondom, ne félj! Kitart. Mászok én, mászok. Szépen lassan. Ne félj! Vegyél levegőt! Ez az! Pihenj! Ne nézelődj, te tulok, csak pihenj! Majd később nézelődsz, ha nem haltál meg. A nézelődés luxus, apuskám, amit most nem engedhetsz meg magadnak. Vegyél levegőt! És ne halj meg! Aki meghal, nem mászik. Márpedig én mászok. Mászok. Jobb láb! Okosan! Ez az. Testsúly 21%. Na, ez már valami. Szépen lassan, mint a csiga, mint a csillag az égen, vagy az a gondosságra érvényes? Mászok. Ez az. Ne félj! Ne félj! Haladsz te, csak nem rohansz. Ha lentről néz valaki, akkor mit lát, kérem? Mit lát? Azt, hogy ott egy paca a jégen? Nem. Azt látja, hogy ott egy mászó a jégen. Mászó. Mászó. Mászó. Figyelj! Ne félj! Ne félj! Ne félj! Kitart. Mászó a jégen. Aki mit csinál? Lóg? Nem! Csügg? Nem! Zuhan? Nem, nem, nem! Lélegezz már te tulok! Akkor mit csinál? Ha lentről néz valaki, akkor mit csinál ez a mászó itt a jég közepén?
Mászik, barátom! Mászik felfelé!
Lélegezz!
Jobb láb!
22%
Share This