Február 21. Az idegenvezetés és az anyanyelv világnapja

Írta vlorant

Dátum: 2020-02-27
"

TovábB Olvasok!

– Kedves csoport! Mielőtt beérnénk a városba, szeretnék önöknek kiosztani egy kis információs csomagot. Hamarosan ismertetem a csomag tartalmát, de előzetesen csak annyit, hogy a városban való alapvető tájékozódáshoz és boldoguláshoz mindenképpen szükségük van rá. Kérem, figyeljenek rá és ne veszítsék el, már az első öt percben, ahogy az előző csoportomból páran, mert annyi van belőle, amennyit kiosztok, tehát nincs tartalék a buszon. Kérem, vigyázzanak rá! A kiosztás után arra is megkérem a csoportot, hogy még ne piszkálja, ne nyitogassa, ne törölje bele az orrát – igen, volt olyan csoportom, akik azt hitték, hogy papír zsebkendő – mert nem tudjuk pótolni.
Tehát. A csomag tartalma – közben osztani kezdem. Egy szabvány készlet tartalma, sorolom: főnév, ige, melléknév, számnév, határozószó. Mind fehér kis tasakban van egymás mellett. Mellettük vannak kis rózsaszín tasakok is. Ilyen például az, amire a „névmások” van írva. Tehát ezeket a busz leszállása után, kérem kinyitni és megenni. Tessék!? … Igen, jól olvad, szóval kólába is bele lehet önteni…tessék!… igen 100%-os narancslébe, tejbe és minden egyéb italba is keverhető. A lényeg, hogy lenyeljék. Az alapcsomag, tehát a fehér tasakok lenyelése kötelező, a rózsaszínt nem muszáj, de erősen ajánlott.
Nos, amint leért az egységcsomag tartalma, fokozatosan egyre jobban kiismerik majd magukat a városban. Előre szólok, gyorsan szívódik fel, de kell idő, hogy megszokják, tehát az első pár órában, kérem, ne kószáljanak el a csoporttól, maradjunk együtt, hozzám mindig lehet fordulni, segítek.
Igen, tessék? … Most tértem volna rá, de köszönöm a kérdést. A válasz pedig az, hogy igen. Az fehér tasakok csak az alapvető készletet tartalmazzák, de tartalmuk néhol még így is eltér egymástól. Tehát, ha talál egy érdekes igét vagy szót, ami kétszer szerepel a csomagban, azt nyugodtan elcserélheti a mellette ülővel, vagy a csoport bármelyik tagjával. A lényeg, hogy el kell fogyasztani, mert a városban csak így sétálhat egyedül az ember. Aki nem eszi meg, azt nem engedem el a délutáni szabadfoglalkozás alatt.
– És most rátérnék a csomag elfogyasztása közben és után fellépő jelenségekre és egyéb tudnivalókra. A csomag alapvető információkat szolgáltat a városról, ahová hamarosan belépünk. Segítségével fel fogják ismerni az épületeket, hidakat, átjárókat, üzleteket, azok alapvető részeit, be tudják azonosítani a város területeit, megértik alapvető működését, kommunikálni tudnak a városban lakókkal, és lehet majd soppingolni, továbbá számos további információt szerezhetnek ezen csodálatos helyről.
Most fel kell sorolnom a mellékhatásokat, mert különben beperelnek minket. Tehát. A csomag elfogyasztása után mellékhatásként felléphet számtalan kényelmetlen érzés, úgymint: viszolygás az idegenektől (ők azok, akik más alapkészletet kaptak a buszról való leszállás előtt). Van, aki erőteljes káromkodási hajlamot tapasztalhat magán. Hé! Mondtam olyat, hogy nyissa ki a csomagot, és törölgesse vele a homlokát? Igen, a busz légkondija elromlott. Elnézést! De nézze mit csinált: magánál a jelzők erősen hiányosak lesznek. Nekem nem baj, de most tényleg, ennyire fontos volt piszkálni? Mellékhatásként jelentkezhet még a fokozott gondolkodási hajlam is. Ez kényelmetlen érzés és főként azoknál tapasztalható, akik az összes fehér és rózsaszín tasakot is elfogyasztották. Tessék!… Jó kérdés: nem lehet túladagolni a csomagot. De nem ajánlom, hogy elvegyék egymás csomagját, mert a dupla szavak nem hatnak, viszont a pórul járt csoporttársukat nem engedem el a szabadprogramban. További mellékhatás még a város egyes részeihez való erőteljes kötődés kialakulása. Sajnos, ez sok esetben kikerülhetetlen. De, mielőtt valaki megkérdezné, nem, ez nem drog, a függőség nem fizikai.
Figyelmeztetések: Amennyiben ostobaságot, elbutulást, intoleranciát, fokozott irritációt tapasztalnak, az azt jelenti, hogy szervezetük ellenáll a tasakoknak, így további tasakokra van szükségük. Ebben az esetben jelentkezzenek nálam, és én némi felárért, mert semmi sincs ingyen, kiegészítő tasakokat bocsátok az önök rendelkezésére. Előfordulhat, hogy csoporttársuk a következő jelzőkkel, vagy ezek kombinációjával illeti önöket a városnézés során: sötét, bunkó, primitív, paraszt, tahó, tufa, hülye. Ha nem zavarják a jelzők, akkor sincs semmi baj, az alapcsomaggal is bőven lesz mit látni a városban, ha igen, akkor szóljanak nekem és én adok még kiegészítő tasakokat.
Utolsónak még egy téma: Amennyiben a város egyéb részleteire, titkaira kíváncsiak, különös tekintettel az olyan városrészekre, melyekről az alapcsomag kevés információval szolgál, nálam extra csomagok is megrendelhetők. Ezek modulárisan épülnek az alapcsomagra, de elfogyasztásuk után olyan városrészekbe is bepillantást nyerhetnek, melyek létezéséről eddig nem is tudtak. Mellékhatásuk igencsak előnyös: csökkenti az intoleranciát, a xeno és egyéb fóbiát, a ragaszkodási hajlamot, és az önökre kimondott, kellemetlen jelzők számát. Viszont fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy elfogyasztása még több gondolatot termel, mely egyes személyekben fejtájéki kellemetlen nyomásban, zavarodottságban jelentkezhet. Aki tehát nem szeretne gondolkodni, vagy akiben a gondolkodás gondolata is enyhe hányingert kelt, kérem, csak az alapcsomagot nyelje le.

Hát körülbelül ennyi. Most tehát egyszerre nyissuk ki az alapcsomagot! Tessék?! Nem… ne keverjék össze a szomszédéval. Mindenki külön. Igen, kézzel tépjék fel. Tessék! Ja, igen, aki nem kapott csomagot, az sajnos most nem szállhat le a buszról, mert ők elfelejtették, hogy a városlátogatást előzetesen, az indulás előtt, de legkésőbb a szálláson kellett volna befizetniük. Ők a szállásra visszaérve a következő, holnapi fakultatív programra fizethetik be magukat. Ők a buszon maradnak, mert innen csak az idegenvezető, tehát az én engedélyemmel szállhat le az, akinél ellenőriztem, hogy bevette-e az alapcsomagot.
Jól van. Minden érthető? … Remek. Akkor lent találkozunk. Kérem a busz előtt felsorakozni, névsorolvasás lesz, és ahogy mondtam, az első pár órában a csoporttal maradni. Aki nem tudta megjegyezni a nevem, nyugodtan hívhat Anyának.
Jó városnézést, és jó szórakozást kívánok mindenkinek! Persze annak, aki leszállhat.

Share This