Ünnepnap

Írta vlorant

Dátum: 2020-03-04
"

TovábB Olvasok!

Világosodott, és ő már az alak előtt állt. Kezében kávéscsésze – aznap nem ez lesz az utolsó –, fenekén kissé lógott a pizsama, de ennek ezen a reggelen ilyennek kellett lennie. Belekortyolt a kávéba. Figyelte, ahogy a megszokott kesernyés íz szétárad a szájában. Kint már élt a város, de még csak parázslott. Mire elindul, már lángolni fog vele együtt, aki ezen a nagy napon elindul dolgozni. Mert persze munkába megy, mint mindig, de a mai nap más lesz. Ma ünnepel. És aki ünnepel, az valahogy jobban érzi magát. Fura ez, de így van. Nem kell hozzá más, csak az ünnep gondolata és hirtelen fényesebben süt a nap. Most mondjuk esik, de persze ilyenkor kedvesebben esik az eső is, és ez a lényeg.
Nem csap nagy hajcihőt, nem hirdeti ki az ünnepet, nem visz be tortát, hogy mások megegyék. Magán ünnep lesz. De attól még ünnep. Például ma ebédidőben nem sima kávé lesz, hanem az a tropikál, amivel már egy hete szemez. És ma biztos, hogy este iszik egy jó sört, vagy egy pohár bort a nagy napra tekintettel. Ja, és ma akkor is megnevetteti Arankát a pénzügyről, ha ehhez le kell fognia az öreglányt és a talpát kell csiklandoznia öt percig. Aranka harisnyás, formás, de feltehetően nem illatos lába vegyes gondolatokat ébresztett benne. És persze ne is beszéljünk a sorozatról. Pont úgy jött ki – mondjuk volt benne egy kis manipuláció –, hogy egy ilyen jó kis ünnepre essen az utolsó rész. Este majd a fürdés után bevackolja magát a kanapéra, melegszendvics lesz, az a bizonyos pohár bor, és az utolsó rész. Ha a csajnak sikerült megszöknie, akkor egy sor Milka is lesz a vacsi után.
Kint tülkölt egy autó és ettől eszébe jutott, hogy ma persze nem lesz ideges, mert ünnep van. Ki a fene rontana el egy ilyen napot agyvérzéssel? Vajon hány ember kap agyvérzést valamilyen ünnepnapján? Van erre valami statisztika? Legszívesebben elővette volna a mobilját, hogy megnézze, de aztán megálljt parancsolt magának. Csak nem fog már egy ilyen ünnepien esős napon halálozási statisztikákat olvasgatni induláskor. Nem. Viszont még nap közben kiválasztja a következő sorozatot. Ja, és hazafelé vesz magának egy pólót. Azt a pólót! Nem drága, de egy ajándéknak nem drágának kell lennie, hanem olyannak, aminek örül az ember. És persze ne feledjük az ünneplést. Ma valakit bevon. Ezt külön imádta. Ünnepnapokon szinte mindig adott valamit valakinek. Hol csak egy kollegának, hol egy tök ismeretlen embernek. Ez volt a nap legjobb része, mert a kiválasztott nem tudta ugyan, hogy miért, de kedves lett, jókedvű, és néha – és ez volt a legtutibb dolog – valamit adott cserébe, mintha érezte volna, hogy ő ma ünnepel és ajándék jár neki. Ezt imádta.
És ezen a napon valószínűleg jobb lesz az a hülye megbeszélés is, amit annyira utál. Majd viccel előtte a kollegákkal vagy csak röhög magában. És ne feledjük az aluljáróban a kiflist, ahol már várja a friss, ünnepi croissant azzal a csipogós csajjal, aki úgy beszél, mint egy csirke, de ettől ő minden egyes nap elolvad a kiadópult előtt. A múltkor, csak azért, hogy hallja a hangját, felsoroltatta vele az egész kínálatot. Mondjuk ezek után kénytelen volt még valamit venni a croissant mellé, de annyi baj legyen, az a hang bármit megér. És ott van az ebéd, ma tuti rántott gombafejet vesz, mert az imádja, és ott van Krisztián, akinek lóg egy könyvvel, és most hogy eszébe jutott, visszaadja neki és ettől mindketten megkönnyebbülnek majd. Na és persze ma valamelyik kedvenc ingét veszi fel. Vagy nem is, ma kibontja a szombaton a kínain vett csomagot és egy vadi új alsógatyával ajándékozza meg ezt a napot. És ki ne felejtse, hogy munka után ott van még a pingpong és ma persze tuti nyerni fog, vagy ha nem, akkor is jól fog játszani, és ez, na igen, ez így együtt elképesztően ünnepi lesz, és jó és kedves, és talán egy kicsit nehéz is, de az nem baj, ha ünnepel az ember.
Felhörpintette a kávé maradékát. Öltözni kéne. Persze időben van, nem kell sietni. Az ilyen napokon ki kell használni minden percet. Nem lehet, nem érdemes rohanni. Kivéve, ha lekési az ember a buszt.
A csészét a mosogatóba tette, majd este elmossa… nem, inkább most mossa el, hiszen ünnep van. Nem nagy, de mégis ünnep: Mert ma reggel, ezen a csodás esősen borongós, de ünnepiesen fényes reggelen virradt fel életének 2623-ik hétfője.
Miközben öltözött átfutott az agyán, hogy holnap lesz életének 2623-ik keddje, és ő gyerekkora óta imádta a keddeket. Ha azt nem ünnepli meg, akkor semmit. Kibontotta az alsógatyás csomagot és dudorászva kivett belőle egy ropogós kék színűt. Ünnepi gatya, gondolta. Még jó, hogy az ilyen napokat nem felejti el az ember. Hát igen, az ünnepek is, mint annyi más, a fejben dőlnek el.
Share This