Fa, amiről nem tudsz és a Vogonok…

Írta vlorant

Dátum: 2018-09-14
"

TovábB Olvasok!

Épp egy sci-fi ötleten dolgozom. Az információ fontosságáról tűnődtem miközben a kutyáim lelkesen információkat gyűjtöttek egy lámpaoszlop tövében.

“Úgy tűnik, nem igazán tudatosítom magamban, hogy az információ maga a NAGY KEREK MINDENSÉG”, mondtam magamban félhangosan. Információ minden, amit magamról tudok, amit másokról tudok, amit a világról tudok. Ezen gondolkodtam és úgy ahogy van, üres beszédnek tűnt mindez. A kutyák kiszaglászták magukat és én hazaérve leültem a gép elé.

Lássuk:
Elsőként megszülettem. Ki tudott róla? Születésem (nyilván) igencsak élénk (koraszülött és sárga) információ volt a szüleim számára. De a szülészeten már nem volt akkora durranás, a kerületben elenyésző információ voltam csupán, Európát tekintve pedig egy bolha heveny bélmozgását is alulmúltam információs jelentőségemmel. Amikor meghalok, éppúgy ez lesz a helyzet. (Bezzeg Elvis temetésén – voltak vagy egy millióan!) A kettő között azon vagyok, hogy mások lássanak, tehát esélyük legyen szeretni, utálni engem. Mert: azok sírnak és örülnek az életemnek, akik ismernek, tehát akik információval rendelkeznek rólam. Aki nem tud létezésemről, nem is szeret, nem is gyűlöl, nem is ismer, nem létezem a számára. A lényemből kiárasztott információ mennyisége határozza meg, hogy a világ számára létezem-e egyáltalán. A Vogonokról nem tudnánk semmit, ha Douglas Adams nem írt volna róluk oly viccesen. De írt, információt közölt és ezért ismerjük őket. Még akkor is az életünk részei, ha nem is léteznek. Jogosan felmerülő gondolat tehát, hogy akiről senki nem tud semmit, az talán nem is létezik. Vagy, ahogy egy Zen koan kérdezi:

Van-e hangja a lakatlan erdő közepén kidőlő fának?

Nekem van véleményem, hogy a tiéd mi, azt nem ismerem, írd meg, ha tudod.
Hétköznapjaink szempontjából azonban egy dolog biztosnak tűnik: amiről, akiről nem tudunk (nincs információnk) az SZÁMUNKRA nem létezik, nem gondolunk rá, nem törődünk vele, nincs és ezért nem is érdekel bennünket.
Durva, száraz, embertelen megállapításnak tűnik mindez?

Jó.
Ezen jegyzet olvasása körülbelül 2 percet vett igénybe drága idődből. Ezért aztán amióta olvasol:

  • A Föld bolygón kb. 320 ember született meg!!!! Ha nem ismereted valamelyiket, egy sem érdekelt.
  • Ugyanitt kb. 240 ember halt meg. Ebből 40 ember halt éhen! (ma kb. 22.000 halt éhen) és 4 ember lett öngyilkos . Izgatott? Ha nem ismerted, nem nagyon.
  • Ez alatt a két perc alatt: 22 millió cigarettát szívtak el, és 16 ember halt meg a dohányzás miatt.
  • 900 db TV készüléket adtak el, és
  • 12.000 blogbejegyzés szültetett (BELEÉRTVE EZT IS.)

Kérdés:
Az elmúlt 2 percben örültél, bánkódtál, aggódtál ezekért az emberkért? A Föld bolygóért? Szerintem nem. Nem vagy érzékelten, egyszerűen nem volt róla információd és ha volt, akkor sem elég ahhoz, hogy foglalkozz vele.

Nem csoda hát, hogy nagy harc folyik az információért, mert aki az információt birtokolja és gazdálkodik vele, az a világot is birtokolja.

Ha a fenti adatokat nem hiszed, látogass el erre az oldalra, és böngészd át magad a mutatókat! http://www.worldometers.info/

Vézetül egy Vogon vers a nem létező Vogonokról, akik mégis léteznek valamiképpen:

Pocsollyalédt

Ejh, marcangatál, büzsme varakék,
Nyúlannysága pocsolyásos nyákoscskádnak,
Szomorranyt verteléd a pöcökk.

Negyere, de sírjál soká
Szőrnyű kiss ebrióhalam!

Pocsány beléd, szegygerjedelem!

Bűzdörgő bűzgödör bűzenyőzik immár
De te hevennyél belé, mint
Rühenyő a bacilluság seggén.

Share This